BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Kalendar Hijriah

Demi Masa

Nasihat Untuk Para Da'ie

Hadith : Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa ia pernah mendengar Nabi SAW bersabda “Pada hari kiamat kelak seseorang itu akan dicampakkan ke dalam neraka, maka keluarlah ususnya dan dia berputar-putar seperti seekor keldai mengelilingi batu kisaran. Para penghuni neraka iainnya pun menghampirinya dan bertanya:”Wahai saudara, mengapa ini semua terjadi? Bukankah saudara adalah orang yang pernah menyuruh kepada-perkara makruf (kebaikan) dan mencegah perkara-perkara yang mungkar (kejahatan)?” Maka ia menjawab:”Benar, akulah yang pernah menyuruh kamu berbuat makruf dan melarang kamu berbuat kemungkaran, tetapi aku sendiri yang melanggarnya.” (Bukhari & Muslim)

Medium Interaksi Penguat Ukhwah

Carta Organisasi Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa Tahun 3 Sesi 10/11 `BERILMU, BERAMAL, BERJASA'

PENGERUSI

MUHAMMAD NAIM B. KAMARUL ZAMAN


TIMBALAN PENGERUSI

HAZIRATUL HAIDA BT ABD RAZAK


SETIAUSAHA

MOHD ISMAIL BIN AWANG


SETIAUSAHA II

NURJAZMINA BT ROSLI


BENDAHARI

MOHD ZUL HISHAM BIN MOHD HASSAN


PENOLONG BENDAHARI

NORAZLINA BT AMRAN


EXCO AKADEMIK

MOHD ADZHA B. SA’PIE

IZYAN SYAZWANI BT AHMAD JAMALI


EXCO KEBAJIKAN

AISAMUDDDIN B. ARIFF

SHARIFAH SHAZWANI SYED MOHAMED


EXCO TEKNIKAL DAN INFORMASI

MUHAMMAD TABRANI BIN KA'AB

NOR AFNI BT SATUMIN


EXCO PROGRAM DAN AKTIVITI

MOHD AFIQ BIN MOHD SALLEH

SITI FHATIHAH BT JAAFAR


EXCO PEMBANGUNAN INSAN

IBADURRAHMAN B. MOHAMED

NURUL HUDA BT RAMLI
Jom Cari Blog Islami

16 December 2009

Salam Maal Hijrah 1431TAN SRI DR. MOHAMAD YUSOF NOOR TOKOH MAAL HIJRAH PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 1431H/2009Bandar Baru Nilai, 18 Disember 2009 – Pengerusi Lembaga Pengarah USIM, Tan Sri Dr Mohamad Yusof Noor telah dipilih sebagai penerima Anugerah Tokoh Maal Hijrah peringkat kebangsaan sempena sambutan Maal Hijrah 1431 H/2009.

Anugerah kali kelapan ini disampaikan oleh Timbalan Yang Di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada majlis sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1431 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya. Turut hadir Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mej. Jen Datuk Jamil Khir Baharom dan tetamu kehormat yang lain.

Turut menerima anugerah yang sama bagi kategori antarabangsa ialah Pengerusi Kesatuan Ulama Sedunia, Al-Alaamah Prof Dr Yusuf Abdullah Al-Qardhawi. Sebagai penerima, Tan Sri Dr Mohamad Yusof Noor dan Prof Dr Yusuf Al-Qardhawi menerima wang tunai RM100,000 beserta dengan sebuah plak, pingat dan sijil penghargaan.
Dalam ucapannya, Tan Sri yang juga adalah Pengerusi Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda) menyifatkan anugerah yang diterimanya sebagai bukti kejayaan masyarakat Islam di negara ini.

“Saya sekadar mewakili mereka. Saya tidak fikir saya telah banyak membuat jasa namun ia akan menjadi cabaran kepada saya untuk menyumbang lebih banyak buah fikiran untuk pembangunan ummah”.

“Saya juga berazam memastikan rakyat beragama Islam dan bukan Islam di negara ini lebih memahami antara satu sama lain untuk membantu kerajaan merealisasikan konsep 1Malaysia” , tambah beliau lagi.

Beliau yang mendapat pendidikan dalam Ijazah Sarjana Usuluddin dari Universiti Al-Azhar, Cairo telah melanjutkan bidang pengajiannya ke peringkat Doktor Falsafah dalam bidang Pengajian Falsafah di Universiti Kaherah. Kini beliau menjawat  jawatan sebagai Pengerusi FELDA, Pengerusi Majlis Penasihat Tabung Haji dan Pengerusi Lembaga Pendidikan Islam Malaysia.

Pihak pengurusan USIM mengucapkan tahniah dan syabas di atas kejayaan Tan Sri Dr. Mohamad Yusof Noor dipilih sebagai Tokoh Maal Hijrah peringkat Kebangsaan tahun 1431H sekali gus mengangkat imej USIM sebagai sebuah institusi pengajian Tinggi yang menhjulang ilmu aqli dan naqli secara kolektif.

Oleh :
Mohd Hariri Mohamad Daud
Penolong Pendaftar Unit Perhubungan Awam
hariri@usim.edu.my Alamat emel ini dilindungi daripada spambots, anda perlu membenarkan JavaScript untuk melihatnya
Tel : 06-7988025/8026/8027/8028
No comments:

Post a Comment