BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Kalendar Hijriah

Demi Masa

Nasihat Untuk Para Da'ie

Hadith : Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa ia pernah mendengar Nabi SAW bersabda “Pada hari kiamat kelak seseorang itu akan dicampakkan ke dalam neraka, maka keluarlah ususnya dan dia berputar-putar seperti seekor keldai mengelilingi batu kisaran. Para penghuni neraka iainnya pun menghampirinya dan bertanya:”Wahai saudara, mengapa ini semua terjadi? Bukankah saudara adalah orang yang pernah menyuruh kepada-perkara makruf (kebaikan) dan mencegah perkara-perkara yang mungkar (kejahatan)?” Maka ia menjawab:”Benar, akulah yang pernah menyuruh kamu berbuat makruf dan melarang kamu berbuat kemungkaran, tetapi aku sendiri yang melanggarnya.” (Bukhari & Muslim)

Medium Interaksi Penguat Ukhwah

Carta Organisasi Sarjana Muda Fiqh dan Fatwa Tahun 3 Sesi 10/11 `BERILMU, BERAMAL, BERJASA'

PENGERUSI

MUHAMMAD NAIM B. KAMARUL ZAMAN


TIMBALAN PENGERUSI

HAZIRATUL HAIDA BT ABD RAZAK


SETIAUSAHA

MOHD ISMAIL BIN AWANG


SETIAUSAHA II

NURJAZMINA BT ROSLI


BENDAHARI

MOHD ZUL HISHAM BIN MOHD HASSAN


PENOLONG BENDAHARI

NORAZLINA BT AMRAN


EXCO AKADEMIK

MOHD ADZHA B. SA’PIE

IZYAN SYAZWANI BT AHMAD JAMALI


EXCO KEBAJIKAN

AISAMUDDDIN B. ARIFF

SHARIFAH SHAZWANI SYED MOHAMED


EXCO TEKNIKAL DAN INFORMASI

MUHAMMAD TABRANI BIN KA'AB

NOR AFNI BT SATUMIN


EXCO PROGRAM DAN AKTIVITI

MOHD AFIQ BIN MOHD SALLEH

SITI FHATIHAH BT JAAFAR


EXCO PEMBANGUNAN INSAN

IBADURRAHMAN B. MOHAMED

NURUL HUDA BT RAMLI
Jom Cari Blog Islami

18 July 2010

Renung-renungkan dan Selamat Beramal


SABDA RASULULLAH SAW:

“TIDAK LURUS (ISTIQOMAH) IMAN SESEORANG HAMBA ITU SEHINGGA HATINYA LURUS DAN HATINYA TIDAK AKAN LURUS SEHINGGA LURUS LIDAHNYA”

(HADITH RIWAYAT: AHMAD)HURAIAN:

1)    MAKSUD ISTIQOMAH IALAH TETAP TEGUH DI ATAS JALAN YANG BETUL LURUS YANG MEMBAWA KEREDHAAN ALLAH SWT.

2)    DASAR ISTIQOMAH ADALAH ISTIQOMAH HATI IAITU LURUSNYA HATI DI ATAS TAUHID. APABILA HATI TELAH BERISTIQOMAH KEPADA ALLAH DALAM ERTI KATA TAKUT, CINTA, TAWAKKAL DAN MENGAGUNGKAN ALLAH, MAKA SELURUH ANGGOTA TUBUH AKAN TAAT KEPADA-NYA. HAL INI BERLAKU KERANA HATI IALAH RAJA KEPADA BADAN MANAKALA ANGGOTA BADAN ADALAH RAKYATNYA.3)    ANGGOTA TERPENTING SELEPAS HATI YANG MESTI DI BERI PERHATIAN SERIUS AGAR BERISTIQOMAH IALAH LIDAH KERANA LIDAH ADALAH TERJEMAHAN HATI YANG MENGGAMBARKAN PEMIKIRAN SESEORANG.

DIRIWAYATKAN OLEH ANAS R.A: NABI MUHAMMAD SAW PERNAH BERSABDA:“ TIDAK ADA SEORANG PUN DI ANTARA KALIAN DIPANDANG BERIMAN SEBELUM IA MENYAYANGI SAUDARANYA SESAMA MUSLIM SEPERTI HALNYA IA MENYAYANGI DIRINYA SENDIRI”

(HADITH RIWAYAT: AL-BUKHARI”
HURAIAN:

SIKAP SALING SAYANG MENYAYANG ANTARA SIFAT TERPUJI YANG MENJADIKAN IMAN SESEORANG MUKMIN BERTAMBAH SEMPURNA. SESEORANG MUKMIN YANG SEMPURNA IMANNYA AKAN MENYAYANGI SAUDARANYA SEPERTI DIA MENYAYANGI DIRINYA SENDIRI. BERKASIH SAYANG DALAM ISLAM TIDAK TERHAD KEPADA GOLONGAN TERTENTU SEBALIKNYA MELIPUTI SEMUA PIHAK DENGAN KEUTAMAANNYA DI BERIKAN KEPADA IBU BAPA, SUAMI ISTERI, KELUARGA, SAUDARA MUSLIM DAN AKHIRNYA SELURUH MANUSIA.DIRIWAYATKAN DARIPADA ANAS R.A KATANYA:

“APABILA NABI SAW MEMBERITAHU SEBUAH PERNYATAAN, BAGINDA MENGULANGINYA SAMPAI TIGA KALI HINGGA ORANG RAMAI DAPAT MEMAHAMI DAN MENGERTI PERKATAANNYA DENGAN BAIK DAN SETIAP KALI NABI MEMINTA IZIN UNTUK MASUK (KE DALAM RUMAH, IA MENGETUK PINTU) TIGA KALI DAN MENGUCAPKAN SALAM.”

(HADITH RIWAYAT: AL-BUKHARI)


HURAIAN:

SIMBOLIK TIGA KALI DALAM SESUATU PERBUATAN BERGANTUNG PADA SITUASI DAN TEMPAT. DALAM MELAKUKAN SESUATU PERKARA IBADAH SEPERTI MENGAMBIL WUDHU’, KITA DI KEHENDAKI MELAKUKAN PADA SATU-SATU RUKUN ITU SEBANYAK TIGA KALI, KERANA IA ADALAH LEBIH BAIK BAHKAN TERMASUK DALAM PERKARA SUNAT. MALAH BAGI KEBANYAKAN PERKARA, PERBUATAN MENGULANG-ULANG ITU DI ANGGAP AKAN MENYEMPURNAKAN KEKURANGAN YANG BERLAKU SEBELUMNYA DARIPADA  LANGSUNG  TIDAK MELAKUKANNYA ATAU SETIDAK-TIDAKNYA MENDUAKAN MALAH LEBIH BAGUS MENIGAKAN DAN SETERUSNYA. JIKA KURANG DARI TIGA KALI DI TAKUTI MENJADI KURANG BERMANFAAT, KHUSUSNYA DALAM PERBUATAN MENGINGAT ATAU MENGHAFAL ILMU YANG MENUNTUT KITA MENGULANG-ULANGNYA BEBERAPA KALI, SESUAI DENGAN SIFAT MANUSIA YANG MUDAH LUPA. NAMUN BEGITU, ADA JUGA BERLAKU SEKIRANYA SESUATU ITU DI LAKUKAN LEBIH DARI TIGA KALI AKAN MENGUNDANG MUDHARAT DAN KEBURUKAN ATAU JATUH PADA TAHAP BATAL. CONTOHNYA, JIKA BERGERAK DENGAN SENGAJA LEBIH DARI TIGA KALI SEWAKTU DALAM SOLAT, SOLAT DI ANGGAP BATAL.

No comments:

Post a Comment